Psykoterapeut Nanna Rasch - logo

Hvordan forsvarsmekanismer og copingstrategier påvirker dig?

Hvordan forsvarsmekanismer og copingstrategier påvirker dig

Forsvarsmekanismer beskytter os ubevidst mod angst ved at forvrænge virkeligheden, mens passive copingstrategier som undgåelse ofte forstærker dem. Selvom begge kan lindre kortsigtet stress, kan de vedligeholde uløste problemer og kronisk stress. 

Aktive copingstrategier som problemløsning, følelsesmæssig regulering og fysisk aktivitet kan derimod fremme fysisk og mental sundhed. 

 

Hvad er forsvarsmekanismer?

Forsvarsmekanismer er psykologiske strategier, som vi ubevidst anvender for at beskytte os mod følelser af angst eller stress, der opstår i truende eller ubehagelige situationer. 

Disse mekanismer fungerer som et skjold, der hjælper med at forvrænge vores opfattelse af virkeligheden, så vi undgår at mærke vores fulde følelsesmæssige tilstand. Det er altså en måde, hvorpå vi beskytter os selv på.

 

Ofte udvikles forsvarsmekanismer tidligt i livet som en måde at håndtere udfordringer eller eksempelvis traumatiske oplevelser. Det kan være, vi undgår at konfrontere smertefulde følelser eller situationer ved eksempelvis at fortrænge minder eller projicere vores egne følelser på andre.

Selvom disse mekanismer på kort sigt kan beskytte vores psyke, kan de på lang sigt hæmme vores evne til at håndtere virkeligheden effektivt.  Det kan bremse vores personlige udvikling og forårsage følelsesmæssige og fysiske udmattelser, idet det kræver meget energi at opretholde en beskyttet tilstand. Det kan føles som at være på overarbejde konstant.

Eksempler på forsvarsmekanismer

  • Fortrængning: Denne mekanisme indebærer at skubbe ubehagelige tanker og minder ud af bevidstheden. Selvom det kan forhindre angst i øjeblikket, forsvinder disse undertrykte følelser ikke og vil ofte komme til udtryk på andre måder.

 

  • Projektion: Ved projektion overfører man sine egne følelser eller impulser til andre. For eksempel kan en person, der føler vrede, beskylde en anden for at være vred uden nogen egentlig grund.

 

  • Splitting: Denne mekanisme ser verden i sort/hvid termer, uden mange nuancer. Personer, der benytter denne forsvarsmekanisme, kan svinge mellem at idealisere og dæmonisere andre mennesker eller situationer.

 

  • Dissociation: Denne mekanisme indebærer en afkobling fra ens tanker, følelser eller sanseindtryk som en måde at beskytte sig selv mod traumer eller stress. Det kan føles som om, man observerer sig selv udefra, eller at man ikke er fuldt til stede i en bestemt situation.

 

  • Regression: I stressende situationer kan man vende tilbage til mere barnlige mønstre af adfærd som en måde at opnå tryghed.

Passive copingstrategier og deres indflydelse på forsvarsmekanismer

Passive copingstrategier er en måde, hvorpå man håndterer stress og udfordringer uden aktivt at ændre på situationen. I stedet for at konfrontere problemstillingerne direkte, vælges der ofte undgåelsesstrategier eller indre bearbejdning af følelserne. Disse strategier kan ofte være relateret til brugen af forsvarsmekanismer, da de begge indebærer at minimere bevidstheden om ubehagelige følelser.

 

Eksempler på passive copingstrategier omfatter blandt andet:

  • Fortrængning: Ligesom fortrængning som forsvarsmekanisme skubber passive copingstrategier ubehagelige tanker og minder væk fra bevidstheden.

 

  • Dissociation: Man kan mindske sin opmærksomhed på en truende situation ved at adskille sig følelsesmæssigt fra oplevelsen.

 

  • Undgåelse: En væsentlig del af passive copingstrategier er undgåelsen af grunden til stress, hvilket kan forhindre en reel løsning på problemet.

 

Fordele og ulemper ved brugen af passive forsvarsmekanismer

Brugen af passive forsvarsmekanismer tilbyder både fordele og ulemper afhængigt af situationen og varigheden af brugen. En af de primære fordele ved passive forsvarsmekanismer er deres evne til at give en midlertidig følelsesmæssig lettelse, hvilket kan være afgørende i overvældende eller truende situationer. 

Dog medfører disse mekanismer også betydelige ulemper. Ved at undgå aktiv konfrontation med det der stresser, kan udfordringerne forblive uløste og forværres. 

 

Udvikling af sunde copingstrategier

At udvikle sunde copingstrategier er afgørende for at håndtere stress og udfordringer effektivt. En god copingstrategi er én, der både hjælper os på kort sigt og giver langsigtet virkning i forhold til vores følelsesmæssige og mentale sundhed. Det handler om at finde en balance mellem at tackle de problemer, vi står over for, og samtidig blive hjemme i os selv.

Aktive copingstrategier

Aktive copingstrategier er metoder, hvor vi bevidst arbejder på at håndtere vores problemer. Disse strategier inkluderer:

 

  • Problemfokuseret coping: Dette indebærer at identificere og direkte ændre de situationer, der forårsager stress. For eksempel kan vi udarbejde en handlingsplan for at løse et problem på arbejdet eller i personlige relationer.

 

  • Følelsesmæssig coping: Her arbejder vi med vores følelser omkring en stressende situation. Det kan inkludere at udtrykke vores følelser, men også arbejde med vores tanker og handlemønstre. Evt. læs mere her
  • Afslapningsteknikker: Dette kan inkludere mindfulness, meditation, vejrtræknings øvelser og andre teknikker, der hjælper med at berolige vores sind og krop.

 

Hvordan kan psykoterapi hjælpe dig med dine forsvarsmekanismer?

Gennem psykoterapi og refleksion kan vi blive mere bevidste om vores følelser, tanker og adfærdsmønstre og derefter justere vores copingmetoder for at være mere gavnlige.

  • Identificere og forstå dine følelser: Jeg kan støtte dig i at tage tid til at reflektere over, hvordan du føler i forskellige situationer. Ved at få en dybere forståelse af dine følelser kan du lære at håndtere dem på sundere måder.
  • Evaluere dine copingstrategier: Sammen kan vi vurdere de nuværende strategier, du bruger til at håndtere stress og udfordringer, og identificere hvilke der er effektive, og hvilke der måske ikke fungerer så godt. Dette vil give dig mulighed for at foretage nødvendige justeringer.
  • Udvikle nye strategier: Ved at arbejde sammen om at forstå dine dybereliggende behov og reaktioner, kan vi udvikle nye og mere gavnlige måder for dig at håndtere stress og udfordringer på. 

Relationer skaber forandring

Som psykoterapeut tror jeg på, at man som menneske udvikler sig bedst i relation med andre mennesker. Sammen med andre har man nemlig muligheden for at blive spejlet, hørt og set.

Relationer skaber forandring

Som psykoterapeut tror jeg på, at man som menneske udvikler sig bedst i relation med andre mennesker. Sammen med andre har man nemlig muligheden for at blive spejlet, hørt og set.

Hvad mine klienter siger om mig

Jeg kom til Nanna, da jeg havde brug for redskaber til at finde mig selv og til at kunne være mig med mine udfordringer og ikke at mine udfordringer er mig. Jeg fandt ret hurtigt ud af tidligt i forløbet at jeg var landet det helt rette sted. Jeg fandt en ro og en tryghed som gjorde at jeg kunne åbne helt op for det dybeste og alligvel føle at jeg blev grebet med åbne arme og forståelse. Jeg er gået derfra hver gang med følelsen af at glæde sig til næste session. Det har hjulpet mig til at jeg idag står meget stærkere på benene med en selvtillid og selvsikkerhed som jeg ikke har stået med før. Jeg kan klart anbefale at prøve et forløb hos Nanna hvis man går med nogle problematikker og udfordringer som man ikke ved hvor høre hjemme. For hos Nanna finder de hjem og man for en bedre forståelse af en selv og hvorfor man er som man er.

Julie, 21 år

Det har været befriende at møde Nanna og gå på opdagelse i min historie sammen med hende. Fra første samtale oplevede jeg nærvær og tryghed, som gjorde de svære samtaler lettere. Hos Nanna føler jeg mig set og hørt og bliver altid mødt med nysgerrighed og forståelse. Jeg oplever at Nanna er meget fagligt dygtig og også kreativ i sin tilgang til terapien. Hun har gjort samtalerne spændende og givende, ved f.eks. at inddrage øvelser i tegneterapi og meditation, men også gennemgang af forskellige teorier på en visuel og forståelig måde.

Til hver samtalte oplever jeg, at blive mødt i øjenhøjde og jeg går altid opløftet derfra med nye redskaber og en bedre forståelse for situationen.

Nanna har igennem samtalerne gjort mig nysgerrig på min selvudvikling og jeg ser altid frem tid samtalerne med hende.

Jeg kan varmt anbefale Nanna.

Sanne, 32 år

Nanna er et utroligt varmt og blidt menneske, der omfavner en i de sårbare situationer. Hun formår at gøre en tryg i situationer, der er svære og giver en følelse af forståelse. Hun er nærværende, når hun gennem terapien giver noget af sig selv, det har gjort, at jeg har turde åbne op og tage imod hjælp.

Ved Nannas tilgang til terapi har hun formået at skabe et rum, hvor jeg har følt en ro og et frirum, som jeg ikke har haft før. Jeg er virkelig taknemmelig for hvordan du har hjulpet mig, og kan kun mine varmeste og kærligste anbefalinger til andre.

Emma, 19 år.

"Da jeg startede i forløb hos Nanna var jeg blevet sygemeldt med angst og stress, og havde rigtig intens angst, hvilket Nanna var meget meget hjælpsom med; jeg oplevede hendes tilstedeværelse som ren medicin for min angst, og hun gav mig nogle gode konkrete værktøjer, som jeg stadig bruger i dag. Meget virksomt. Jeg er meget taknemmelig for Nanna, og kan anbefale hendes varme og bløde nærvær til alle."

Frida, 28 år

Tusind tak for hjælpen igennem de svære tider, hvor det var svært at finde rundt i det hele. På daværende tidspunkt var jeg på kanten til at gå ned med angst og stress, og det at snakke med Nanna var et at de første steps til at få det bedre.

Det var første gang jeg prøvede terapi, og det hjalp mig med at komme ud med alt det, man ikke får snakket om med andre i dybden til daglig - til en der ser løsningsorienteret, forstående og fagligt på det. Der var også tider, hvor det ikke hele tiden handlede om de dybeste følelser, men hvor det f.eks. blev til en åbensindet samtale om, hvad jeg kunne lide at lave, som jeg også satte pris på.

En stor anbefaling herfra 🙂

Noah, 24 år

Jeg har haft en fantastisk oplevelse med Nanna som min psykoterapeut. Hun skaber et rum, hvor jeg føler mig tryg nok til at tale om de svære emner. Hendes tilgang til at håndtere angst har været uvurderlig, da hun giver mig konkrete redskaber, jeg kan bruge i hverdagen.

En af de mest bemærkelsesværdige ting ved Nanna er, hvordan hun formår at gøre terapien til et trygt sted. Jeg har oplevet angstanfald under en af sessionerne, men hendes støtte og den tryghed, hun giver gjorde at det ikke var så overvældende.

Derudover hjælper det meget, at hun bruger visuelle hjælpemidler som en tavle. Det gør det nemmere for mig at lære og forstå de ting, vi arbejder med. Nanna deler også sine egne erfaringer, hvilket gør, at jeg kan spejle mig i hende og føle mig mindre alene i mine udfordringer.

Jeg kan varmt anbefale Nanna til alle, der søger en empatisk og god psykoterapeut som ved hvad hun laver. Hun har hjulpet mig med mange ting jeg ikke kunne selv som jeg er for evig taknemmelig for.

Kristoffer, 24 år

Seneste blogindlæg

Terapi-session

En terapi-session er på 90 min. Her arbejder vi med de emner du kommer med, hvor du får redskaber og teknikker til bedre at kunne håndtere dine udfordringer.

 

Psykoterapeut Nanna Rasch - logo
Copyright © Nanna Rasch 2024